donderdag 31 mei 2012

Dag 30

Anglés - Sant Fruitós de Bages [ kaart ]
Afgelegde afstand: 107 km
Totaal afgelegd: 2226 km


Och, och, och,och, och... óch!, óch!, óch!, óch!... Wát is Spanje toch een práchtig land! Nee, nou éffe serieus: wat hebben wij weer ontzéttend zitten afzien op die fietsen, vandaag. Ik had het gisteren al voorspeld: ik ga klagen! En zeuren! En waarschijnlijk ook zeiken! Nou hier komt het dan, en wat mij betreft heb ik er ook alle reden toe: we hebben namelijk van half negen 's ochtends tot zes uur 's avonds in het zadel gezeten. Ik herhaal: tot zés uur 's avonds, ja? Dat is bijna 10 uur.  Dit was dus écht de Koninginnenrit van deze hele meerweekse fiets-exercitie naar Javea. Niet alleen hebben we heel lang op de fiets gezeten, maar we hebben ook nog eens 3 colletjes bedwongen en in totaal ruim 1800 hoogtemeters weg-gepedaleerd. Mag ik van u dan even een virtueel applaus in ontvangst nemen?

En het begon allemaal zo mooi. En zo voorspoedig. Vanuit Anglés gingen we direct in de klim van 30km naar Viladrau. Een schitterende route door mooie bossen, langs wild stromende beken en langs pittoreske dorpjes als Osor (foto boven). En dat alles in een goed te behappen stijgingspercentage. We schoten dus lekker op en werden zowaar optimistisch over de afloop van deze etappe. Maar naarmate de dag vorderde, bleken de klimmetjes van Benjaminse tóch weer wat groter, hoger en steiler dan afgebeeld in het beroemde routeboek. Niks geen fluitende fietsertjes! Alleen maar scheldende, wat mij betreft!



Zo hadden we alle beklimmingen in de ochtend gepland, en op het hoogste punt, na de laatste beklimming was het dan ruim 40km naar beneden naar het hotel. Dus dan is die ruim 50km vóór die afdaling niet zo erg meer en is de geplande ruim 90 km goed te behappen. Alléén: Benjaminse had het verhaal van de laatste klim een beetje érg kort behandeld. Alsof...ja, alsof er eigenlijk helemaal geen klimmetje was. Dan is het wel erg jammer, als je een bocht omgaat en er ligt voor je wielen een weg met een procentje of 10 omhoog. En dat 8 kilometer lang. Om een uur of half vier. Toen we, volgens onze berekeningen, alláng in de afdaling naar het hotel hadden moeten zitten.

Maar goed. Een uur later konden we alsnog aan de beloofde afdaling beginnen. Maar toen we uiteindelijk dan het dorpje binnenreden, leverde Google Maps ons, na invoer van het adres van het hotel, ergens op een industrieterrein af,  op zo'n 7 kilometer van het daadwerkelijke adres. En dan weet je bij navraag bij een rondlopende Spanjool: oh, u bedoelt dat weggetje, waar we 20 minuten hiervoor fluitend, heuvel af (!) voorbij zijn geraasd? En wat je nu dus terug moet, omhóóg? Om half zes in de avond? Goed, ons huwelijk kan wel tegen een stootje, zo blijkt. Want we zitten weer gezellig samen aan....jawel: bier en pinda's!

Morgen weer een dag. En jawel...nóg meer bergen!

A ROOM WITH A VIEW
Elke dag een foto van ons hotel, de kamer en het uitzicht.
Vandaag: kamer 120 in het retestrakke Hotel Món in Sant Fruitós de Bages!