woensdag 16 mei 2012

Dag 15

Beaune - naar... uh... ja, Beaune dus [ kaart ]
Afgelegde afstand: 0 km
Totaal afgelegd: 1091 km


Mensen, wat is dat toch lekker, om een dagje uit je neus te eten, excusez le mot (ons frans wordt met de dag beter). Maar na een dagje slempen in Beaune richten we ons nu alweer op de dagen voor ons, en hebben we alle overnachtingen voor de komende 7 dagen vanmiddag alvast weer weten vast te leggen. Altijd lekker, om te weten, dat er ergens weer een douche, een hapje en een bedje op je staat te wachten, na een dagje ploeteren door het Franse land.

En het is ook beter (vinden wij althans) om van tevoren te weten, wat de opgave van de dag is, waar je heen moet en hoeveel kilometer fietsen dat is, i.p.v. tijdens de rit te besluiten om er de brui aan te geven en ter plekke een overnachtingsplek te gaan zoeken. Vaak ben je dan namelijk al (te) moe, is er opeens geen kamer meer te krijgen, moet je nóg eens 20km verder fietsen voor het dichtsbijzijnde hotelletje, blijkt daar ook niks vrij te zijn, begin je elkaar verwijten te maken, zelfs ruzie, want zij zei nog 'laten we hier nou stoppen' en hij zei 'nee, we rijden nog héél even door' en voor je het weet smijt je je fiets in de struiken, schallen er écht lelijke scheldwoorden over en weer door de zwoele franse avondlucht en zijn de echtscheidingspapieren pas na een hele lange periode van overleg met allerlei veel te dure advocaten door beide partijen getekend. Dus vandaar, dat wij hebben besloten, die overnachtingen dus van tevoren te regelen. Zeg maar.


Misschien wel aardig om te vertellen hoe we dat doen; ik heb op mijn laptop een programma van Garmin dat Basecamp heet. Met dit programma kan je, zo'n beetje als Google Maps, de kaart weergeven van een bepaald gebied en daar de, voor deze tocht gedownloade, fietsroute op weergeven. Die kan je dan daarna weer uploaden naar de GPS op je fiets, die je dan tijdens het fietsen toont waar je bent en de route die je moet volgen. Gewoon een kwestie van het pijltje (ik, op de fiets) op de gekleurde route houden en je gaat de goede kant op.

Met Basecamp kan ik op de laptop ook bijvoorbeeld vanuit Beaune de route 80 km (onze gemiddelde dagafstand) vooruit laten rekenen, zodat we weten bij welk dorp of stad we de volgende dag dan ongeveer zitten. Die klop ik vervolgens in op Booking.com en kijk via de kaart of er een (leuk) hotelletje of zo in de buurt zit. Vaak is er niks, en wordt de route dus noodgedwongen langer of korter. Maar tot op heden gaat het prima zo en kunnen we telkens wel iets vinden. Ook voor de volgende week hebben we nu alles alweer geregeld. Je merkt overigens wel, dat je nu naar wat meer toeristische gebieden komt (Ardeche, Languedoc), want er is wat meer keuze aan hotelletjes en B&B's.

Bij gebrek aan een nieuw hotel, vandaag i.p.v, de dagelijkse rubriek "A ROOM WITH A VIEW":


DE MODERNE LANGE AFSTANDSFIETSER IN HET DIGITALE TIJDPERK


Had ik het er niet een paar dagen geleden over, dat we een stapeltje truitjes, shirts, een regenbroek en meer van dat soort zaken hadden weggedonderd? Want al die extra kilo's gingen we écht niet meer meezeulen? Tja, misschien hadden we vooraf ook even kunnen nadenken over de electronica die we zouden meenemen.Want als er iets gewicht in de schaal legt...

Hoe dan ook: wij hebben in onze fietstasjes, naast de schaarse overgebleven kledij, óók nog gemeend te moeten meenemen (van links naar rechts):

- een iPad (je kan toch écht niet zonder??). Tot op heden geen seconde gebruikt.
- 2 iPhones (één niet op de foto want gebruikt om...uh...ja de foto dus mee te maken)
- 1 MacAir laptop, om dit blog te schrijven en nog heel veel andere belangrijke dingen mee te doen
- 1 batterijoplader voor 4 batterijen voor de Garmin GPS (die er 2 nodig heeft)
- en tot slot natuurlijk de Garmin GPS zélf.

Niet afgebeeld zijn onze 2 oplaadbare elektrische tandenborstels en mijn scheerapparaat. Je wilt er tenslotte toch een beetje netjes bij lopen.

Nu zullen jullie je misschien afvragen, maar wat is dat ding daar rechts dan. Nou, dat is een stekkerdoos met 5 aansluitingen, die we in een helder ogenblik óók mee hebben genomen, En die komt, moet ik zeggen,  verdomd goed van pas. Want al die electronica moet 's avonds namelijk weer opgeladen worden en in een hotelkamer weet je één ding zeker, en dat is dat er nergens een stopcontact vrij is, hooguit achter of onder het, meestal aanwezige, loodzware eikenhouten ledikant. Dus dan is het wel handig om, als je één aansluiting hebt gevonden,  zo'n stekkerdoos mee te hebben om alles in 1x weer op te laden.

Zo, jullie zijn weer bijgepraat. Bonne nuit!