maandag 21 mei 2012

Dag 20

Tournon sur Rhône - Tournon sur Rhône [ kaart ]
Afgelegde afstand: 0 km (rustdag)
Totaal afgelegd: 1431 km


Blij, dat we vandaag een onverwachte rustdag hadden ingepland; het heeft werkelijk de hele dag gegóten van de lucht. Zaten nóg 2 fietsers in het hotel en die hebben we, toen we er even uit moesten voor het gebruikelijke ochtendplasje, met veel plezier, in al hun regenkleding, terwijl het met bakken uit de lucht kwam, vanuit ons hotelkamerraam uitgezwaaid. Have fuhuuuun, vandaag!

Tja, en wij hebben eigenlijk niet veel meer gedaan, dan geld pinnen, de reuzel uit onze wielerbroeken wassen en een hapje eten en een slokje drinken. En die laatste twee, zowel tussen de middag en als 's avonds.

Tournon is op zich een leuk stadje, maar in de stromende regen verandert elk pittoresk stadje wel in een soort ghosttown, denk ik. Komt nog bij, dat ook werkelijk alles potdicht zat. Die fransen drukken echt hun moustache, als het om noeste arbeid gaat. Winkels? Maandag hele dag gesloten. Café? Met terras? Mais non, lundi fermé. Niet te geloven voor zo'n toeristisch stadje; er liggen hier rivier-cruiseschepen vol met Amerikanen aan de kade, campers rijden in colonne door de stad, maar hier is werkelijk geen terras open, op een hele enkele uitzondering na. Die fransen wíllen blijkbaar ook niks verdienen.



Morgen een zware etappe. Zelfs Benjaminse waarschuwt ons voor de beklimming: de eerste 25 (!) km gaan geleidelijk omhoog, dan gaat het de laatste 7 km lang sterk omhoog. 

Ook schrijft hij bemoedigende dingen als "bedenk wat je al gedaan hebt, niet wat je nog moet doen". Die gaat op een tegeltje in de WC denk ik. Als ik ooit nog thuis kom. Maar ook de zin "Boven waait ook soms de wind en is het kaal" is weinig bemoedigend, zeker als je het weerbericht voor vandaag ziet, met de hele ochtend regen en pas in de middag kans op droge(re) periodes... 

Maar Benjaminse zou Benjaminse niet zijn, als hij niet direct hierna besluit met zijn finale verkoopargument, het poëtische: "Toch zagen wij 2 herten voorbijschieten!
We zijn óm hoor. Morgen om 9 uur weer op de fiets en nou maar hopen, dat we, eenmaal boven, die herten te zien krijgen!

Wie weet, tot morgen!