zondag 20 mei 2012

Dag 19

L'Horme - Tournon-sur-Rhône [ kaart ]
Afgelegde afstand: 89 km
Totaal afgelegd: 1431 km

Fantastisch lange afdaling naar Condrieu aan de Rhône
Godsammelief.... O, wacht even. Dit heb ik gisteren al behandeld. Misschien eens een keer wat anders beginnen. Lieve lezertjes, het was weer een héérlijke dag, hier in het zuiden van Frankrijk! Vanuit het hotel begonnen we eerst aan de terugtocht van 10 km naar het begin van de route. En dat was appeltje-eitje. Vrijwel alles heuvel af. Geen probleem. Hoewel: bij de eerste rotonde had ik al ruzie met een dik  frans boertje in een ouwe Renault 4. Ik nam enigszins brutaal voorrang en ik hoorde hem schreeuwen in zijn kippenschuur op wielen, terwijl hij notabene de ramen potdicht had zitten. Is toch heerlijk, een beetje contact met de lokale bevolking?

Eenmaal de route weer opgepikt hadden we zowaar eens een keer een 'lekkere' beklimming. Een kilometer of 5/6 ging het namelijk slingerend naar boven, maar met een dusdanig stijgingspercentage, dat we met een redelijk verzetje lekker vlot omhoog konden komen, zonder echt kapot te gaan. Na het bakkie koffie halverwege de klim, begon echter het gebruikelijke afzien voor de ochtend, en 10 hele kilometers lang was het puffen en steunen, vloeken en schelden en vooral zweten en scheten. Uit alle poriën komt het op een gegeven ogenblik. Nooit geweten, dat ik er ook zoveel had.

Maarrrr... eenmaal boven: aaahhh, de lekkerste afdaling tot dusver! Ik schat zo'n half uur lang, ging het in een prachtige, niet al te steile afdaling naar beneden, richting Condrieu aan de Rhône. En ach, mensen, die zoete confrontatie tijdens de afdaling, met die armzalige fietsers die omhoog aan het ploeteren zijn. Met een almaar vrolijker "bonjour!" en een 10 meter verder binnensmonds gemurmelde "loser!" is het genieten blazen, heuvel af!



Eenmaal beneden zag de resterende 45 km van het traject er rooskleurig uit. Het zonnetje scheen, we fietsten langs de Rhône, lekker vlak, het was alles goud wat er blonk. Totdat de lucht donkergrijs kleurde. De wind stak op tot stormachtige proporties, zwáár tégen natuurlijk, en de eerste spetjes begonnen langzaam op onze hoofden neer te dalen. Tot slechts 5 km van onze eindbestemming wisten we het nog nét redelijk droog te houden. Maar daarna waren het tóch weer die beruchte laatste loodjes. Zeik- en zeiknat bereikten we het hotel.

Tijdens de afterparty met het gebruikelijke bier en de pinda's zaten wij ook eens even de weersvoorspellingen te bekijken. Kijkt u even mee?  We lassen derhalve een extra rustdag in, dat begrijpt u. Het volgende traject gaat over de hoogste beklimming van de hele route, en om dat nou de hele dag te doen in de stromende regen. Nee, dank u. Dus hebben we alle lopende hotelreserveringen een dag weten te verplaatsen. Morgen vrij dus! En dinsdag ziet er ook niet fraai uit, maar goed; één dagje regen gaat nog, maar twee dagen achter elkaar van de berg wegspoelen? Non, merci!

A ROOM WITH A VIEW
Elke dag een foto van ons hotel, de kamer en het uitzicht.
Vandaag kamer 31 van Hotel Azalées in Tournon-sur-Rhône!



P.s: nog even vermeldenswaard; zaten vanavond bij Le Quai te eten, een restaurant met teveel pretenties. Had een gerecht besteld met daarbij een "sausage" (ben gek op worstjes, zeker na een dag fietsen). Kreeg het bord geserveerd en er lag me daar een worst op! Gróót, én dik, maar wat erger was: meúren dat ding! Alsof je met je neus in het kadaver van een 3 weken geleden overleden koe zat te wroeten. Even de ober erbij geroepen: 'wat is dit in godsnaam?" Hoort dit zo, of is dit gerecht al heel lang niet meer besteld? Ik blijk een regionale specialiteit te hebben uitgezocht, vervaardigd van de darmen van de koe! Ik zeg, smakelijk eten!