dinsdag 15 mei 2012

Dag 14

Lamarche sur Saône - Beaune [ kaart ]
Afgelegde afstand: 65 km
Totaal afgelegd: 1091 km


Er is een mooi spreekwoord, wat luidt: 'je moet de huid van de beer niet verkopen, voordat 'ie geschoten is". Met ander woorden: je moet niet al gaan genieten van zaken, voordat ze daadwerkelijk gerealiseerd zijn. En dat is nou precies, wat ons vandaag overkwam. In onze gedachten zaten we al mooi te zijn in Beaune (wat wij als geen ander kunnen), lekker op een terras, in het zonnetje, aan een wijntje. Hè, wat? Tuurlijk, we moeten er nog even heen fietsen. Maar 65 km? Ha ha ha!

Het begon al goed: vanuit het hotel direct met steenstijve bovenbeenspiertjes in een onverwachte klim omhoog. Had ik ook al verteld, dat het eigenlijk best wel fris was? Zeg een graad of 2? En dat de wind ook langzaam opstak? Eerst nog zachtjes, maar na een uur fietsen toenemend tot kracht 5/6. Met nog hardere windstoten. Tegen. Pal tegen. Recht in je potje. De hele etappe. Alsof de weg was geasfalteerd met snel hechtende lijm. Zelfs in een klein verzetje, leek het wel, of je in de hoogste versnelling een col van de buitencategorie probeerde op te fietsen. Gingen we 10 km p/uur? Ik betwijfel het. Het was stoempen geblazen, maar we waren niet vooruit te branden. Ook een lange afdaling bood geen enkel soelaas, we gingen er geen millimeter harder door. Je moest oppassen dat je niet achteruit ging. En het was ook nog eens berekoud (beer nr. 2). Zo koud, dat we zelfs de regenjassen aantrokken tegen de wind. En dat was gelijk handig tegen die buien, die zo nu en dan overtrokken.

 
Kortom; we waren erg blij, dat we vandaag maar zo weinig kilometers hoefden, want als we vandaag 110 km  hadden moeten doen, dan had ik het nog zo net niet geweten of we vandaag Beaune hadden gehaald. Want uiteindelijk zijn we hier natuurlijk toch aangekomen. Maar wel gesloopt. Echt gesloopt. Dus van dat mooi zitten zijn kwam niet veel, maar van het terras en het wijntje des te meer.

We zijn nu ook wel even toe aan een dagje 'uit het zadel' na 8 opeenvolgende fietsdagen. Morgen even lekker uitsnurken, beetje de stad in, wijntje, eten, terrasje... affijn, het is wel duidelijk, denk ik. We zitten in een mooi hotelletje, dus daar kan het niet aan liggen. We hebben ook al onze stinkende en meurende fietskleding aan de mevrouw van het hotel afgegeven, met het vriendelijke doch dringende verzoek deze stevig te reinigen. Dus wie weet, verlaten we Beaune overmorgen weer in een walm van lavendel wasverzachter!

A ROOM WITH A VIEW
Elke dag een foto van ons hotel, de kamer en het uitzicht.
Vandaag kamer 4 in Hotel Chez les Fatien in Beaune! Sjiek hoor!