donderdag 17 mei 2012

Dag 16

Beaune - Cluny [ kaart ]
Afgelegde afstand: 84 km
Totaal afgelegd: 1175 km


Frankrijk wordt al mooier, naarmate we meer zuidelijker komen. Opeens horen we krekels, wordt het landschap liefelijker en de plaatsjes leuker, pittoresker en ook toeristischer. Prima, wat ons betreft. Je merkt écht, dat je in een rijker en meer ontwikkeld gebied komt, als je het vergelijkt met het noorden van Frankrijk. Hier zijn veel meer voorzieningen; kom je regelmatig supermarkten tegen, maar ook terrasjes, hotelletjes, restaurantjes. Wel zo gezellig.

Het was een lekker dagje vandaag. De etappe was mooi; vanuit Beaune fietsten we direct dwars door de beroemde wijnvelden van Bourgondië, als Volnay, Pommard, Meursault en Pulligny-Montrachet.  Daarna  kwamen we, halverwege de route van vandaag, weer net als in Belgisch Limburg op een oud spoorwegtracé, die ons kalm stijgend en dalend in een vrij rechte lijn naar Cluny leidde.

Het weer was daarnaast ook best aardig (zonnetje, maar wel fris, zeg een graadje of 6 in de ochtend, tegen de 15 in de middag) en de route was vrij gemakkelijk, d.w.z. geen onoverkomelijke hindernissen in de vorm van klimmetjes of harde wind. Hadden wel schuin tegen, maar windkracht 2/3, dus ha ha ha! (uch). Voor mij was het dus een lekker dagje "appeltje eitje", voor Mar bleek het wat moeilijker vandaag. Die had zogeheten "wijn-benen" als gevolg van het dagje slempen in Beaune en liep echt te piepen en te kraken in mijn wiel. Maar goed, de etappe was netjes rond de 80 km, dus rond half 3 waren we al in Cluny,  de plaats van bestemming.


Dus eerst maar eens in dit gezellige plaatsje op een terras neergestreken en "un plateau de charcuterie avec du pain" besteld met een klein flesje witte wijn, en toen toch ook nog maar "une plateau de fromage", met.... ja, doe dan toch nog maar nog een flesje witte wijn (waren halve liters , hoor, geen volledige fles). Toen kwam de zon weer door, en ja...nou, vooruit, nog een biertje toe. Dus om een uur of half 5 togen wij slingerend naar onze overnachtingsplek, zijnde "Hotellerie Le Polin Gourmand". Maar hier wenste men blijkbaar geen gasten te ontvangen vóór half 6 's avonds. Jazeker! We hadden zoiets al gelezen in de hotelbevestiging, maar konden ons niet voorstellen, dat je pas na half 6 's avonds zou kunnen inchecken.

Maar inderdaad. Alles was potdicht. Hoewel; één deurtje ergens achteraf bleek open, dus Mar naar binnen. Die heeft vervolgens het hele hotel doorgestruind zonder ook maar iemand tegen te komen. Nog steeds buiten op de weg staand, zag ik haar af en toe achter allerlei raampjes verschijnen en aan buitendeuren morrelen, tot ze op een gegeven moment er weer naar buiten kwam en mij meldde, dat we beter weer even naar het terras konden gaan in het dorp, want er was niemand te bekennen. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd.

Dus na nog nog wat versnaperingen in een lekker zonnetje, konden wij dan eindelijk in onze, overigens zeer fraaie, kamer. Helaas is de WiFi hier wat minder, dus nog voor het avondeten, zet ik de update erop!

A demain!

A ROOM WITH A VIEW
Elke dag een foto van ons hotel, onze kamer en et uitzicht.
Vandaag Suite Lamartine in Hotellerie Le Potin Gourmand in Cluny!