zaterdag 19 mei 2012

Dag 18

Villefranche sur Saône - L' Horme [ kaart ]
Afgelegde afstand: 89 km
Totaal afgelegd: 1342 km


Godsammeliefhebben. Wát een dag, weer. Ja, ik weet het, het begint zo langzamerhand een beetje te vervelen; elke update hetzelfde uitgekauwde verhaal, dat we het zo zwaar hadden, dat het zo regende, dat er zo veel klimmetjes waren. Maar nu was het écht, ja écht heel erg zwaar!  Heus waar! We hebben zitten afzien als een beer. Vanuit Villefranche sur Saône was het vanochtend, zoals de laatste tijd gewoonlijk, weer gelijk omhoog. Maar nu gelijk een kilometer of 5. De beentjes staan dus direct na het ontbijtje gelijk in de brand, de verzuring trekt onvoorstelbaar snel op tot achter je pupillen. En dan ben je eenmaal boven, denk je het weer even gehad te hebben, krijg je een lullig afdalinkje van een seconde of 10 en daarna weer een klim van een uur. En dat de hele ochtend. Een heeeele goedemorgen, zeg ik!

De auteur van het boek met de route die volgen, vervloeken we ondertussen ook. Elke dag probeert hij ons weer wijs te maken, dat er werkelijk geen vuiltje aan de lucht is qua hoogteverschillen. In het boekje staan deze hoogteverschillen ook heel fraai getekend, en dan zie je bijvoorbeeld voor vandaag  een vrij vlakke lijn met notabene een fluitend fietsertje er op. Ik kan je wel vertellen, het laatste wat we doen is fluiten. Het is buffelen, vechten en ploeteren voor elke kilometer, want het is klimmen en dalen, klimmen en dalen en nog eens een keer klimmen en dalen. Een weg bergop van een kilometer of 5 wordt gewoon als een platte streep weergegeven. "Nee hoor! Het is zo plat als een gestreken tientje!" aldus meneer Benjaminse, want zo heet 'ie. Als ik je vertel, dat onze gemiddelde snelheid normaal gesproken zo'n beetje rond de 17 a 18 km p/ uur is, en ik meld tevens, dat we vandaag rond de 11 km p/uur hebben gehaald, dan is toch wel duidelijk dat het niet alleen maar heuvel af was vandaag.



Kortom, het is een wonder, dat we vandaag nog bijna 90km hebben afgelegd.  Waarvan we overigens ook nog 10 km extra moesten omrijden, omdat er verder langs de route geen andere slaapplekken meer beschikbaar waren. En die laatste kilometers, die écht zijn altijd verschrikkelijk. Die beruchte laatste loodjes. Nu ook weer; we kwamen aan bij de eindbestemming, het plaatsje Rive-de-Gier, toen we pas in de gaten kregen, dat het hotel nog eens 10 km verderop was. Langs een drukke weg, met walmende uitlaatgassen, tegenwind en dan op een gegeven moment óók weer sterk heuvel op; we hadden het helemaal gehad.

En dat brengt ons bij de vraag: hebben wij het eigenlijk nog wel een beetje naar onze zin, met al die ellende? Met al die misère? Met al die tegenwind, regen en bergop-weggetjes? En niet te vergeten: de lichamelijke ongemakken als zadelpijn en spierpijn? Het antwoord is: nou en of!  Wij amuseren ons opperbest. Misschien wel de  leukste vakantie ooit. Maar zullen we dan wel blij zijn, wanneer we uiteindelijk in Javea zijn aankomen en de reis ten einde is? Oh mijn God, wat lijkt ons dat heerlijk!

A ROOM WITH A VIEW
Elke dag een foto van ons hotel, de kamer en het uitzicht.
Vandaag kamer 308 in Hotel Vulcain in L'Horme!